Kære UPRIGHT deltagere,
Vi håber, at du og din familie og venner har det godt, selvom vi i øjeblikket er midt i en udfordrende tid med Corona. Pandemien har påvirket os alle på forskellig vis, vores helbred og tryghed, vores produktivitet og hverdags rutiner er alle blevet forstyrret.
Vores kollegaer fra den islandske sundhedsstyrelse har samlet disse 10 gode råd i Coronatider. Rådene er baseret på forskningsbaseret viden om at fremme fysisk, følelsesmæssige og social trivsel. Rådene findes her.
Nu nærmer afslutningen af det andet skoleår med UPRIGHT sig, og i nyhedsbrevet her skriver vi om, hvordan det er gået.
Først og fremmst ønsker vi at takke alle vores forsøgsskoler og vores kontrolskoler for at deltage i UPRIGHT og for at bidrage til projektet. Blandt andet kan man i nyhedsbrevet læse om, hvordan det går med projektet og om opdatering af UPRIGHT online platform og et interview med en af de lærere, der er med UPRIGHT programmet på en af forsøgsskolerne.
Et af vores primære formål er at skabe videnskabelig evidens for de robusthedsfaktorer, der bidrager til at skabe øget trivsel hos teenagere. Vores bidgragende kontrolskoler er i den sammnhæng helt essentielle for at kunne vurdere programmets effekt. Disse skoler vil senere få mulighed for at modtage programmet, når vores evaluering er afsluttet. Vi er meget taknemmelige for jeres bidrag til projektet og jeres åbenhed og villighed til deltagelse. Vi håber, at elever, lærere, forældre og andre på kontrolskolerne og i jeres skolemiljø vil få glæde af UPRIGHT programmet i fremtiden. Endnu en gang tak for jeres vigtige deltagelse.
Lærere, forældre og elever på både forsøgsskoler og kontrolskoler har alle gjort en stor indsats for at få tingene til at fungere i disse måneder med skolelukninger, online undervisning og samfundsmæssige restriktioner for at undgå smittespredning af Corona. I UPRIGHT projektet har vi også måtte tilpasse vores procedure til skolerne – eksempelvis har der været en del arbejde forbundet med at planlægge en anderledes og online evaluering af programmet. Vi er taknemmelige overfor alle skolerne og jeres forståelse og hjælp i disse svære tider.
En af de væsentlige elementer for vores forskningsprojekt er besvarelse af spørgeskema. Vi takker alle, der allerede har besvaret spørgeskemaet. Vores mål samlet er besvarelser fra 6000 teenagere og 6000 forældre!!
Vi beder alle de lærere, forældre og elever, der har givet tilsagn om at deltage i projektet om at besvare spørgeskemaet. Det tager ca. 20 minutter at besvare det online spørgeskema.Alle deltagere har allerede modtaget en email med link til spørgeskemaet og en reminder herom. Tjek derfor gerne inboxen!
Forkerteamet på UPRIGHT-projektet har udviklet materialer til at implementere interventionerne i hele skolemiljøet. Vores hensigt er at evaluere programmets effekt, før vi gør det tilgængeligt for alle. I selve projekt-perioden er materialerne på den online platform derfor beskyttet med password og kun tilgængelige for forsøgsskolerne og jeres deltagere.
Vi har løbende forbedret materialerne og UPRIGHT online platform er blevet omstruktureret for at lette adgang og downloads af materialer. Vi har desuden skabt en virtuel assistent, der kan hjælpe undervejs med orientering på sitet og være behjælpelig med materialer.
Desuden er der på online platformen en åben sektion for både skoler og lokalmiljøet omkring dem, hvor man kan se nyheder om de aktiviteter, der finder sted på skolerne i opfølgningsprogrammet Trivsel for ALLE.
Samlet set har mere end 3000 mennesker i løbet af de sidste to skoleår besøgt UPRIGHT online platform for at få viden og hjælp til interventionsprogrammet Trivsel for OS og opfølgningsprogrammet Trivsel for ALLE.
Vi håber, at der fortsat vil være stor interesse og deltagelse i skolerne over de kommende måneder og vi vil fortsat udsende nyhedsbreve om, hvordan UPRIGHT-projektet forløber og resultaterne heraf på både lokalt og internationalt niveau.
Har UPRIGHT-programmet været værdifuldt for dig som lærer?
UPRIGHT har øget min tålmodighed i undervisningen og styrket min robusthed. Jeg øver mig nu i at tænke konstrukltivt og at vælge mine kampe. Min jobtilfreds er generelt blevet øget og jeg er mere fokuseret på mine fagområder. Programmet har desuden øget min opmærksomhed på aktiv lytning både i forhold til mine kolleger og mine elever. Jeg synes, at det er nemmere at håndtere svære situationer og formår at være rolig og bruge coping strategier til problemløsning på en mere positiv måde.
Har UPRIGHT programmet også påvirket dit personlige liv?
UPRIGHT materialerne er gavnlig på en eller anden måde for alle lærere. Jeg er blevet mere bevidst og oplever at programmet understøtter kompetencer, vi har brug for i hverdagslivet om det så er i samtaler med kolleger, partner eller børn. UPRIGHT har lært mig en anden og bedre måde at tænke på. Det har styrket mine robustheds-kompetencer i de udfordringer, som jeg selv er stillet overfor, og det har skabt fokus på at gennemtænke de beslutninger, jeg træffer. Jeg ser mig selv som en bedre forælder, partner og person i mit eget liv. Jeg har reduceret stress faktorer i hverdagen, jeg er opmærksom på min tolerance og min selvtillid er øget.
Er der efter din mening nogle fordele ved programmet?
Den største fordel ved UPRIGHT er, hvor mangfoldigt det er. Hvert kapitel i manualen kan tilpasses så det passer til alle elever. Aktiviteterne i hvert kapitel tilbyder en bred vifte af undervisningsmuligheder, og det har været meget velkomment i disse mærkelige tider med Corona.
Tænker du, at dine studerende har anvendt UPRIGHT komeptencerne?
Jeg tror, at eleverne vil anvende UPRIGHT kompetencerne over tid; at de vil være mere bevidst og nærværende tilstede og at det har fremmet deres robustheds- kompetencer til at kunne håndtere svære situationer eller opgaver. Selvom eleverne ikke vil være i stand til straks at mestre indholdet, vil jeg alligevel mene, at de nok skal få brug for det på den ene eller anden måde. Ved at øge deres viden om deres mentale sundhed og give illustrative eksempler, så fremmer vi elevernes trivsel. Vi når ud til en større gruppe og alle kan finde noget i forhold til deres interesser. De opnår mere selvtillid og er mere forberedte på livet.
Har UPRIGHT hjulpet dig i Corona-perioden?
UPRIGHT programmet har været hjælpsomt for mig under Corona. Jeg har været nærværende og i standt til at tilpasse mig. Resultatet heraf har været, at jeg har kunnet være der for menneskerne omkring mig og jeg har kunnet møde mine elever på en rolig og velbalanceret måde.
Har UPRIGHT ændret noget på den måde I lærere arbejder sammen?
En af styrkerne ved vores skole er dens tilpasningsevne og vi har forsøgt at håndtere enhver udfordring. Jeg synes, at vi har været heldige i at blive udvalgt som UPRIGHT forsøgsskole. Vi har fået et fælles UPRIGHT sprog og udvist robusthed gennem vores arbejde. Jeg tror, at UPRIGHT programmet og læringen heri vil få en plads på vores skole og i vores skolekultur også fremover.
Har du en besked til andre UPRIGHT lærere?
Det vigtigste i forhold til UPRIGHT programmet er at have et åbent mindset. Der er en masse spændende materiale. Lærere må selv udvise robusthed, tålmodighed og at være til stede i nuet. Materialer har et væld af undervisnings- muligheder og er ikke nødvendigvis forbeholdt UPRIGHT klasser men kan tilpasses øvrige klasser. Som jeg ser det, er samarbejde vigtigt og at vi deler vores ideer og vores adgang til materialerne med de øvrige lærere. Gruppe møder hvor lærere er samlet og deler erfaringer er også en god ide.
Vores første videnskabelige artikel om UPRIGHT: UPRIGHT, a resilience-based intervention to promote mental well-being in schools: study rationale and methodology for a European randomized controlled trial, er netop blevet publiceret på engelsk i BMC Public Health journal og kan finds her:
Carlota Las Hayas fra Kronigune i Spanien deltog i en konference i Bruxelles
Her er nogle af de foto, der er taget på de danske og italiensk forsøgsskoler i løbet af dette skoleår:
Vores 4. UPRIGHT Konsortiummøde fandt sted i februar i Bilbao
Copyright © 2019 UPRIGHT, All rights reserved.