1. Pas godt på dig selv og dine kære
Pas på dig selv og find konstruktive måder at håndtere de udfordringer, vi står overfor. Tilbring kvalitetstid med dine kære. Spil kort eller brætspil, gå en tur, leg udenfor, lav noget kreativt, læs og grin sammen. Skab minder.
2. Vær taknemmelig for det du har
Vær opmærksom på de gode ting i dit liv og vær taknemmelig over dem. Tænk på tre gode ting, som du er taknemmelig over hver dag – eksempelvis kan man gøre det sammen ved middagsbordet eller før man lægger sig til at sove. Vores tanker påvirker vores følelser.
3. Spis god og sund mad hver dag
Det er vigtigt at spise sundt og varieret. Vælg mad der er rig på næringsstoffer som frugt, grønsager, fuldkorn og fisk og husk eventuelt et tilskud af D vitamin. Regelmæssige måltider og at nyde maden er bedst for dig.
4. Vær fysisk aktiv hver dag
Fysisk aktivitet er vigtig for vores mentale og fysiske sundhed – det forbedrer søvn og øger energiniveauet. Vær fysisk aktiv hver dag: Voksne mindst 30 minutter og børn mindst 60 minutter. Det er bedre at lave lidt end slet ingenting og samtidig begrænse langvarig stillesiddende adfærd.
5. Skab en bedre søvn med gode søvn vaner
God søvn er vigtig for at kunne håndtere de daglige udfordringer. Søvn har en positiv effekt på vores immunforsvar, koncentration og læring, og er nødvendig for børns udvikling og vækst. Skab nogle gode søvn vaner for at sikre tilstrækkelig søvn i forhold til alderen.
6. Undgå at bruge alkohol eller tobak som coping strategier
Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge alkohol eller tobak til at håndtere svære følelser som bekymringer og angst eller til at slappe af. Alkoholindtag og rygning svækker immunforsvaret og har desuden negativ effekt på helbred og trivsel på længere sigt.
7. Vær social ansvarlig og følg instruktionerne
Udvis forsvarlig adfærd og følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for at beskytte folk omkring dig og vores sundhedssystem. Forsøg på samme tid at undgå unødvendige bekymringer, da de kan have negativ indflydelse på livskvalitet og vores opleves af tryghed og sikkerhed.
8. Bliv ved med at lære og få lavet ting
Se efter mulighederne i disse særlige omstændigheder. Lær noget nyt eller overvej, hvad du ofte har tænkt på at skulle fikse, men aldrig har fået gjort. Nu er tiden der til endelig at få lært et nyt sprog, afprøvet nye madopskrifter, læst bogen på natbordet, sorteret familiebilleder eller ryddet op i skabe og skuffer.
9. Giv til andre og vær venlig og omsorgsfuld
Gør noget venligt for andre. Øv dig i at være omsorgsfuld. Smil. Tag dig tid til telefonsamtaler, vis interesse og udtryk taknemmelighed for venskab eller tjenester andre gør for dig. Vær frivillig hvis du kan. At se sig selv som en del af noget større kan understøtte oplevelsen af tilfredshed og styrke ens relationer til andre.
10. Nyd øjeblikket – lige her og nu
Når der er færre sociale sammenkomster, får vi en mulighed for at sænke tempoet. Udnyt fordelen ved omstændighederne til at lære at sætte pris på det nuværende øjeblik og at dvæle ved det. Vær opmærksom på skønheden i de små ting omkring dig og i naturen med alle sanserne. Lad denne tid være mest mulig givende og berigende.