Kære UPRIGHT venner,
Nu hvor slutningen af året nærmer sig, deler vi igen vores nyhedsbrev med jer. Året 2020 har været et underligt år på mange måder, da Covid-19 Corona pandemien har påvirket os alle. På trods af det håber vi, at du og dine kære har det godt. Der er mange ting, som denne tid har lært os, det betyder for eksempel at arbejde sammen har aldrig været vigtigere og det at forbedre vores modstandskraft og robusthed for at klare og tilpasse os nye situationer. I dette nyhedsbrev deler vi vores år i korte træk med dig.
For yderligere information om UPRIGHT projektet, besøg vores hjemmeside www.uprightproject.eu og følg os på sociale medier Facebook UPRIGHT Denmark.
Det generelle formål med UPRIGHT-projektet er at fremme mental sundhed og forebygge psykiske lidelser hos unge ved at styrke trivsel og robusthed gennem en tilgang, der henvender sig til teenagere, deres familier og skolefællesskabet for at skabe en trivselskultur på skoler. Vores ambition er at være det første skolebaserede primære interventionsprogram, der fremmer mental trivsel og robusthed rettet mod unge i alderen 12-14 år.
Med vores forskning ønsker vi at bidrage til eksisterende videnskabelig viden, der forbedrer vores unges liv og skaber en kultur med mental sundhed. For at gøre det har vi brug for, at hele skolefællesskabet deltager i de forskellige UPRIGHT-aktiviteter, der er inkluderet i projektet, og ved at besvare spørgeskemaerne, der giver os mulighed for at undersøge effekten af UPRIGHT-interventionen. Dit og jeres bidrag er derfor vigtigt for projektet og fremtidige generationer.
Vores femte konsortiemøde fandt sted online i oktober. Vores oprindelige plan var at mødes i Wroclaw, Polen, hvor vores partnere fra Marshal’s Office of Lower Silesia skulle byde os velkommen og være vært for mødet, men på grund af COVID-19 kunne vi ikke mødes ansigt til ansigt denne gang. Fokus var på implementering og evaluering af UPRIGHT-programmet. Repræsentanter fra alle partnere deltog online i mødet og drøftede fremskridtene og den kommende periode med UPRIGHT-projektet.
Den anden dag startede mødet med vores eksterne etiske rådgivende udvalg. De blev informeret om den indvirkning COVID-19 har haft på projektet og beredskabsplanen for procedurerne for implementering og evaluering. Deres bidrag og anbefalinger er afgørende for at beskytte etik, rettigheder, sikkerhed og trivsel hos de personer, der er involveret i UPRIGHT-projektet.
Samlet set var mødet en succes, og vi takker vores koordinatorer, Kronikgune, for organisering af mødet og alle partnere for deres bidrag. Vi vil fortsætte udviklingen af programmet og måske bliver det aldrig så vigtigt som lige nu i tider med usikkerhed. Det er vores håb, at UPRIGHT-programmet vil hjælpe elever, familier og lærere til at håndtere nye forhold nu og i fremtiden.
Bryndís Jóna Jónsdóttir, vores specialist i mindfulness, delte artiklen “De små øjeblikke er vores liv” med os. I artiklen opfordrer hun os til at pleje vores forhold og til at være til stede for hinanden så meget som muligt og minder os om, at opmærksomhed ikke behøver at være kompliceret. Hver dag, hvert øjeblik er der muligheder for at fokusere på nuet. Selv bare det at bemærke et lille smil, et glimt i øjet eller en berøring kan gøre os nærværende. Det hjælper os til at deaktivere vores selvkontrol, sænke hastighed og stress.
Alle kan træne mindfulness og som voksne; vi kan hjælpe de yngre både hjemme og i skolen. Vi fremmer balance og trivsel ved at være opmærksom på at benytte lejligheden til at fokusere det øjeblik, hvor vi indser, at vi er åndeligt fraværende. Det er vigtigt at diskutere dette med børn og unge og skabe betingelser for dem til at pleje deres opmærksomhed. Hverdagsaktiviteter er værdifulde muligheder for os til at træne at være til stede med vores sanser og oplevelser. Et kort øjeblik hvor vi sidder sammen og fokuserer på vores åndedræt, ser os omkring eller stiller os selv spørgsmålet ”hvordan har jeg det? På den måde kan vi skabe forbindelse til livet og oplevelsen, mens det sker.
Tips til børn og voksne til at øve mindfulness derhjemme og i skolen:
Vi håber, at denne jul vil afslutte det nuværende år fuld af usikkerhed og give plads til et godt nytår. Fra UPRIGHT-konsortiet.
Copyright © 2020 UPRIGHT, All rights reserved.